Få en sund kost

Madvarer, økologi, kostråd, bæredygtighed, smag og næring – det er få af de ting, vi skal tænke over, når vi handler ind i supermarkedet. Man kan roligt sige, at det er en jungle at finde rundt i.

 

Hvis man synes det er uoverskueligt, er der heldigvis nogle få regler, man kan følge, som ikke er alt for vanskelige for dig. Alt hvad disse kostråd kræver er, at du har et velfungerende køkken med et rummeligt fryseskab.

 

Varieret kost

 

Det første råd har du sikkert hørt før. En varieret kost er virkelig regel nummer ét, når det kommer til sunde madvaner. Du skal nemlig både have protein, fibre, kulhydrater, salt, sukker og ikke mindst de mange mineraler, der hører sig til i de forskellige madvarer. Sørg for ikke altid at købe den samme slags salat i supermarkedet, men prøv i stedet med en lækker og sprød spinat eller hvidkål. Hvem ved, måske overrasker de andre salater dig positivt.

 

Tag vitamintilskud

 

Det er en rigtig god idé at undersøge dine spisevaner, så du kan lægge en plan over de vitaminer og mineraler du måske ikke får nok af. Du kan starte med at holde en logbog over det, du spiser i løbet af en dag. Skriv ned hvad du har spist i din logbog hver aften i to uger, og du har et ret godt og fyldestgørende overblik. Måske får du ikke nok B12 vitamin fordi du er vegetar, og så er det meget vigtigt, at du tager det som supplering til din mad i form af kosttilskud.

 

Frys ’gamle’ grøntsager ned

 

Du kan fryse dine grøntsager og frugter ned, hvis de er begyndt at blive lidt halvgamle og uinteressante. De gør det nemlig stadig godt i en gryderet, og vitaminindholdet i grøntsagerne stiger faktisk, når grøntsagerne ældes lidt.