Hvad er en drejebænk, og hvordan bruges den?

Der eksisterer en masse værktøj, som det ikke er nær alle, der ved, hvordan man benytter. Ofte ved mændene derhjemme mest om værktøj, fordi de har en større interesse for håndværk med træ og metal, men hvis man bruger den samme energi på at lære værktøjet at kende, kan kvinder lære det lige så godt.

Skab med dine egne hænder

Alle kan altså lære at bruge værktøj, men det kræver, at du har viljen til at finde ud af, hvordan værktøjet skal bruges, og hvad det overhovedet kan og skal bruges til. Et værktøj, som det langt fra er alle, der ejer, er drejebænke. En drejebænk er lavet til at fjerne materiale fra fx metal og træ ved at spinde det fastsatte stykke af materiale rundt, mens der fjernes materiale i et symmetrisk mønster. Det er for eksempel på denne måde, at man kan kreere skakbrikker. Derved kan du altså også lære at lave dine egne skakbrikker, hvis du interesserer dig for at lege med værktøj og skabe ved hjælp af det.

Drejejern til fuldt potentialeudbytte

Til en drejebænk skal du bruge et drejejern. Et drejejern gør, at det er muligt at skære former og andet ind i dit træværk, så det får den ønskede form. Drejebænken drejer blot materialet rundt, mens dette sker.

Hastighedsregulering

En drejebænk kan have forskellige hastigheder, så du bedre kan regulere, hvor hurtigt materialet skal fjernes fra træet eller metallet. Det er dog vigtigt, at du sørger for at være i sikkerhed, når du arbejder med din drejebænk, uanset om du er amatør eller professionel. Derfor skal der slukkes for strømmen, når fingrene kommer nær maskinens hastighedsreguleringsknapper for, at ulykker forebygges.

Desuden skal du ved køb af din første drejebænk overveje, hvilken kvalitet du har brug for. Drejebænke kommer i mange prisklasser, og det afhænger selvfølgelig af kvaliteten, hvor dyre de er.